fbpx

Как правилно да изберете входна врата за апартамент?

Добрата входна врата за апартамент трябва преди всичко да осигурява отлична топло- и звукоизолация и да е устойчива на механични повреди. Входната врата за апартамент е не само визитна картичка на апартамента, но и защита срещу външни фактори и кражба. Вратата на апартамент в жилищен блок също трябва да е толкова здрава, колкото вратата на самостоятелна къща. Това обаче не означава, че изборът й трябва да е на случаен принцип.

Понякога външните врати за къщи могат да бъдат избрани много по-лесно от вратите за апартамент в жилищен блок. В апартамент, находящ се в жилищен блок се препоръчва да се монтират пълни врати (без остъкляване, което да осигурява оптимална поверителност). Много строители на сгради дори не позволяват монтирането на врати, които се отварят навън, тъй като те могат да попречат на преминаването в евакуационните пътища.

Ширината на входната врата за апартамент обикновено е 90 см, а височината – 200 см. Това е така, защото законът изисква монтиране на врати в жилищни помещения с ширина на рамката на вратата не по-малко именно от 90 см. В действителност, обаче може да се намерят и врати с ширина 80 см – особено в по-старите сгради.
Това обаче не са всички параметри, които трябва да се вземат предвид при избора на подходяща входна врата за апартамент.

От какъв материал трябва да бъде правилно подбраната входна врата за апартамент?

Входната врата влияе значително върху комфорта на апартамента. Недостатъчно шумоизолирана, тя няма да прекъсне шумовете във входа (писъци на деца, звукът на стъпки и т.н.), а ако е лошо изолирана, ще допринесе за охлаждането вътре в апартамента. Ето защо, когато избирате входна врата за апартамент, си струва да обърнете внимание на:
• коефициент на топлопреминаване (U) – за предпочитане не повече от 1,5 W / (m2K),
• акустична изолация – за много добра се счита изолацията на ниво 30 dB.

Основният критерий за класификация на входните врати за апартамент е материалът, от който са изработени. Различават се, наред с други:

• Дървени врати – считат се за най-издръжливите и здрави. Те обаче са доста скъпи и поради това рядко се монтират като входна врата за апартамент. Трябва също да не забравяте за тяхното редовно импрегниране;
• Врати от дървоподобни материали – те са по-леки и по-евтини от дървените модели, и в същото време имат доста добри изолационни параметри.
• Стоманени врати – имат дървена или стоманена рамка, покрита с метални листове и завършени с фурнир, боя, дървоподобен материал или – по-рядко – дърво. Те често имат доста висок коефициент на топлопреминаване, тъй като са трудни за затопляне. Те принадлежат към най-популярните врати за апартаменти в жилищен блок.
• Пластмасови врати – те са най-евтините, и в същото време имат доста добри топлинни параметри. Те се предлагат в много различни, често много декоративни модели.

Каква входна врата за апартамент да изберете? Такава срещу взлом, тоест блиндирана врата!
Вратите срещу взлом са допълнително подсилени за по-ефективна защита срещу проникване в апартамента на чужди лица. Тяхната издръжливост се отчита, наред с друго, от клас, базиран на европейския стандарт PN-EN 1627:2012. Въз основа на него може да разграничат класовете като RC1 до RC6, където RC1 означава основна защита срещу взлом, а RC6 – защита срещу взлом с помощта на мощни електроинструменти.

Не забравяйте! Начинът на монтиране определя и свойствата на входната врата за апартамент (шумоизолация или взлом). Неправилното монтиране може значително да намали параметрите на такава врата.

Add to cart