fbpx
Входна врата за апартамент

Каква входна врата да изберете? Какво влияе върху цената на една входна врата?

Цената е основният критерий при избор на входна врата. Но тя най-важното нещо ли е? Може да се окаже, че даден модел външна врата е непропорционално скъп спрямо качеството или напротив – може да е евтин и в същото време доста добър.

От какъв материал трябва да е изработена една входна врата?

На пазара можете да намерите входни врати от стомана, дърво, PVC или алуминий. Най-популярни са стоманените входни врати, които са здрави, издръжливи и обикновено доста евтини. Те имат дървена или стоманена рамка, покрита с метални листове. Те могат да бъдат завършени с дървени фурнири или лакирани с боя. По-скъпите имат дървена повърхност или от шперплат. Външните стоманени врати са трудни за изолация, затова те най-често имат висок коефициент на топлопреминаване – 1,3-1,5 W / (m2.K). Въпреки, че на пазара вече има пасивни стоманени врати с коефициент U = 0,8 W / (m2.K). Пластмасовите врати имат рамка и корпус от PVC профили. Панелът на вратата също е покрит с PVC листове. Повърхността е фурнирована или лакирана.

PVC входна врата

PVC входните врати имат добри топлинни параметри – коефициентът U е 1-1,3 W / (m2.K). Такива врати са едни от най-евтините и много популярни. Тяхното предимство е и фактът, че могат лесно да се напаснат към прозорците, външни ролетни щори и дори гаража.

Дървена входна врата

Дървените врати са скъп продукт. Те имат рамка и корпус на вратата от шперплат, а крилото е покрито с шперплат, HDF или ПДЧ. По повърхността са с благороден фурнир от дъб, бор, махагон и меранти. Те имат добри топлинни параметри. Най-добрите дървени входни врати достигат коефициента U = 0,7-0,8 W / (m2.K).

Алуминиеви входни врати

Алуминиевите входни врати са най-скъпите. Те имат рамка и корпус от алуминиеви профили. Крилото е покрито с PVC или листове от фибростъкло. Те често се използват в сгради от обществен характер. Най-често те са доста студени – имат U коефициент 1,3-1,4 W / (m2.K). Но предлагането на врати, произведени за еднофамилни къщи, нараства. Те могат да имат отлични топлоизолационни параметри. Най-добрите имат коефициент U на пасивно ниво – 0,47 W / (m2.K). Алуминиевите входни врати могат да бъдат с големи размери.

От какво е изграден един комплект врата?

Комплектът се състои от крило, рамка, върху която се окачва на пантите и праг. Крилото на вратата може да има структура на плоча или панелна структура. Първото е изградено от рамка, покрита с плочи и обикновено са доста дебели. Вътре в панела се поставя топлоизолационен материал. Той може да бъде доста така, че вратата ще бъде топла. Вътре в крилото има стоманени или алуминиеви армировки. Благодарение на тях крилото е по-твърдо, по-силно и по-устойчиво на опити за взлом и огън. Повечето от вратите на пазара имат панелна конструкция. Панелното крило също има рамка, но е разделено на по-малки сектори, изпълнени с панели. Такива врати са декоративни, но обикновено са по-тънки. Те са с ниска топлоизолация, по-студени са.

В традиционните решения се използва праг от масивна дървесина. По периметъра на крилото и рамката трябва да има уплътнения. За предпочитане двойни или дори тройни. Те са проектирани по такъв начин, че когато вратата е затворена, да се припокриват. Уплътненията се монтират и в долната част на крилото и в перваза. Обикновено това са двойни уплътнения. Уплътненията се изработват от EPDM, тоест пенен каучук. Интересно решение са също така падащите уплътнения, които при затваряне на входната врата, тя се понижава и запълва празнината под крилото.

Add to cart